Lezing ‘Littekens na de oorlog’ door Dick Breedijk


Op woensdag 3 mei is er een lezing door Dick Breedijk. De lezing gaat over ‘Littekens na de oorlog’. Je bent vanaf 19.15 uur van harte welkom in De Huiskamer van Wezep, Ruitersveldweg 20b in Wezep.

Wie is Dick Breedijk?

Dick Breedijk is in 1939 geboren in Lisse, dichtbij De Keukenhof. Vanaf 1942 woonde zijn familie in Haarlem Noord. In november 1944 werd dit deel van Haarlem ontruimd en werd het afgesloten door de Duitsers.  Gedurende de rest van de oorlog werd hij ondergebracht bij familie in onder andere Warmond, Sassenheim, Nieuwerbrug en Woerden. In maart 1945 heeft hij een beschieting van (waarschijnlijk Engelse) jagers meegemaakt. Het eten bestond destijds voor een deel uit tulpenbollen en suikerbieten.


In 1980 is hij begonnen met het onderzoeken van vliegtuigcrashes in de Tweede Wereldoorlog.

In 2007 werd hij gevraagd  voor een onderzoek van het Artillerie Schiet Kamp. Men had op verschillende plaatsen materiaal van vliegtuigen gevonden en men wilde weten wat daar gebeurd was. Deze navorsingen resulteerden uiteindelijk in het boek ‘ Wie herdenken we in en om Oldebroek’.  Het boek kwam uit op 30 januari 2016 en werd uitgegeven door Oudheidkundige Vereniging De Broeklanden.

 

De lezing die de heer Breedijk houdt, begint met een korte toelichting op de eerder die dag onthulde herinneringsbordjes. Deze drie bordjes herinneren aan plekken waar Engelse vliegtuigen in Wezep en nabije omgeving zijn neergestort. De lezing gaat vervolgens over de contouren van ‘objecten’ die zijn gevonden op de Wezepsche Heide, de ‘littekens’ die deze objecten hebben achtergelaten, ‘Het Lager’ (nu Prinses Margriet Kazerne) en wat deze zaken met elkaar te maken hebben.